logo Dingen die er toe doen. Deelze!

Ze wist niet waarom haar dochtertje toeliet dat een oudere man haar knuffelde in het park. Nu weet ze waar het fout is gegaan.

Ouders realiseren zich vaak niet dat zoiets doodgewoons als hun kinderen goeiedag zoenen en knuffelen invloed heeft op de psyche van het kind, waardoor het niet goed reageert in gevaarlijke situaties. Dit is precies wat de organisatie Mighty Girl wilde overbrengen door op haar Facebookprofiel de onderstaande foto te plaatsen met deze omschrijving.

Vond je deze post leuk – deelze met een ander Deel op Facebook

De bedenkster van de actie, Irene van der Zande, stelt het volgende:

"Wanneer we kinderen dwingen tot ongewenst fysiek contact om een familielid of vriend maar niet te beledigen, leren we hen eigenlijk dat hun lichaam niet van hen is omdat ze zich moeten aanpassen aan de bevelen van anderen".

Kidneren die leren luisteren naar volwassenen in de context van zoenen, knuffelen en op schoot zitten tegen hun zin, worden sneller slachtoffer van seksueel misbruik. Ze kunnen maar moeilijk 'nee' zeggen en grenzen stellen. Ook later als volwassene kunnen deze problemen aanhouden. Een vrouw kan zich gedwongen voelen tot lichamelijke intimiteit om haar partner tevreden te stellen terwijl ze er zelf geen zin in heeft. Een gebrek aan assertiviteit met betrekking tot het de baas zijn over het eigen lichaam kan zelfs in geval van simpele dingen als het afwijzen van een zoen van ooms en tantes pijnlijke gevolgen hebben in de toekomst.

Laten we kinderen niet dwingen tot het zoenen tegen hun wil. Onthoud dat ieder kind het recht heeft op de hoofdboodschap van de campagne waar dit artikel over gaat:


"Ik ben 5 jaar. Mijn lichaam is van MIJ. Dwing mij niet tot zoenen en knuffelen. Ik leer NEE te zeggen en heb jouw hulp nodig om zelfverzekerd te zijn".

Deel dit artikel met andere ouders.

Trends nu meteen

× Like deelze.nl op Facebook Al geliked

x