Deze kevers zijn eenvoudig te verwarren met lieveheersbeestjes, wat een dure fout kan zijn...
Men zegt dat lieveheersbeestjes geluk brengen dus vaak lachen we wanneer we er eentje thuis zien en wachten dan tot hij wegvliegt om een wens te kunnen doen.
Het belangrijkste is om te kijken of we echt te maken hebben met een klassiek lieveheersbeestje en niet met het bijna identieke insectje Harmonia axyridis, ook wel Aziatisch lieveheersbeestje of harlekijn genoemd. Deze milieu-onvriendelijke insecten zijn aan het begin van de jaren ‘90 naar Europa gekomen en hebben zich sindsdien snel verspreid, waarbij ze vele mensen en dieren tot last zijn. Aziatische lieveheersbeestjes tref je meestal aan in de herfst wanneer ze een plekje in ons huis zoeken om de winter door te komen. Hun agressieve gedrag zorgt ervoor dat ze moeilijk uit te roeien zijn. Observaties in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben uitgewezen dat de Harmonia axyridis een soort is die de inheemse lieveheersbeestjes bedreigt. Ze zijn extreem vruchtbaar en nemen snel plaatsen in die voorheen werden bezet door lokale lieveheersbeestjes. Ze zijn vleesetender, leven van hetzelfde voedsel en eten bovendien eitjes en larven van andere soorten lieveheersbeestjes.

Het Aziatische lieveheersbeestje kan vele kleuren hebben en daarom is hij op het eerste oog moeilijk te herkennen. Het belangrijkste verschil tussen deze variant en het klassieke lieveheersbeestje is dat hij mensen en dieren bijt. Het beestje scheidt gele hemolymfe af waarin de stof methoxypyrazine zit die schadelijk is voor mensen. Deze afscheiding wordt uit de zogenaamde verdedigingsklieren van de lieveheersbeestjes gespoten wanneer ze zich bedreigd voelen of sterven. Bovendien vernietigt deze stof meubels wanneer de hoeveelheid wat groter is en na het sterven van het dier laat het een zeer onaangename geur achter die je niet zomaar weg krijgt.

Om het Aziatische lieveheersbeestjes goed te onderscheiden van de normale variant, moet je ze van dichtbij bekijken. Harlekijnen hebben vaak een karakteristieke W of M op hun hoofd en nek, veel zwarte stippen op hun rode of oranje lijfje of een zwart lichaam en twee tot vier gekleurde stippen. Vaak zijn ze groter dan normale lieveheersbeestjes. De volgende keer als je een lieveheersbeestje ziet, weet je waar je op moet letten!
Hieronder zie je ter vergelijking links een klassiek lieveheersbeestje en rechts de Aziatische.

Vergeet niet om deze kennis te delen over deze niet zo lieve lieveheersbeestjes.