logo Dingen die er toe doen. Deelze!

Na het lezen van dit artikel zul je nooit meer gember in de winkel kopen!

De exotische en smaakvolle gemberwortel is steeds vaker in onze keukens te vinden. Normaal gesproken gebruiken we het als toevoeging aan thee maar soms ook als kruid, die de smaak van bepaalde gerechten verbetert. In onze keuken is gember een relatief nieuwe maar zeer waardevolle plant. In de vezels bevinden zich verschillende actieve stoffen die ontstekingsremmend, verwarmend en versterkend zijn en worden gebruikt om de symptomen van verkoudheid en griep te bestrijden. Systematische consumptie van gember heeft ook positieve invloed op de bleodsomloop, de weerstand, het cholesterolniveau, het zenuwstelsel en de spijsvertering. In dit artikel vertellen we hoe je makkelijk thuis gember verbouwt. Weet je hoe simpel het is? Gember heeft maar gedeeltelijk zonlicht nodig en is heel makkelijk te hanteren. Andere pluspunten: het is heerlijk en gezond!

Vond je deze post leuk – deelze met een ander Deel op Facebook

Een paar woorden over gember. Gember heeft enkele maanden nodig om te volgroeien. Toch is het een van de waanzinnige planten die kan groeien op plaatsen met een compleet gebrek aan zonlicht. Juist daarom is de vensterbank in de keuken ideaal! Je hoeft je geen zorgen te maken op welke windrichting het raam staat; gember kan het aan! Het hoofdzakelijke voordeel is dat je stukjes kunt afbreken om bijvoorbeeld in de thee te doen, terwijl de wortel verder groeit!


Hoe plant je gember?

Koop bij voorkeur zaden uit een organic store om je gemberkwekerij mee te beginnen. Als je deze niet kunt krijgen bij jou in de buurt, maak je dan geen zorgen. Ook zaden uit de supermarkt kunnen worden geplant.
Zorg alleen dat de gekochte wortel vers en stevig en niet gerimpeld is. Wortels in winkels zijn vaak bespoten dus onthoud om ze af te spoelen voorafgaand aan het planten.

Heel belangrijk bij het kweken zijn de potten. Gember houdt van platte, brede bakken omdat zijn wortels horizontaal groeien.

Hoe begin je de gemberteelt stap voor stap:

1. Maak de gember nat als je deze in de winkel hebt gekocht.
2. Strooi aarde in een bak; ca. 5 cm is genoeg.
3. Plaats de wortel plat op de aarde en strooi er een volgende laag van 5 cm op. Begiet de wortel.
4. Controleer eens in de zoveel tijd of de aarde in de bak vochtig is en niet teveel is uitgedroogd door de zon.
5. Je kunt gember in een bak besproeien met water.
Gember groeit langzaam dus wees geduldig! Al na enkele weken verschijnen de eerste kiemen.

Trends nu meteen

× Like deelze.nl op Facebook Al geliked

x