logo Dingen die er toe doen. Deelze!

Studenten dachten dat zij alleen schoonmaakster was. Wat hun leraar ontdekte, zette iedereen aan het denken.

In theorie dienen scholen en universiteiten ons niet alleen praktische kennis en vaardigheden te leren maar ook normen en waarden bij te brengen. Gebeurt dit ook in de praktijk? Er blijkt dat alles afhangt van de docent! Een zekere hoogleraar geneeskunde besloot zijn studenten te laten zien hoe ze in de toekomst met patiënten om moeten gaan, of eigenlijk met alle mensen die op hun pad komen.

Wat geen enkele student leuk vindt, is een onverwacht examen. Een zekere docent van de Medische Universiteit blonk uit in dit soort verrassingen, maar deze keer voegde hij een ongewone vraag toe. Dit maal wilde hij dat de studenten opschreven... hoe de vrouw heet die hun collegezalen schoonmaakt.

De reacties van de studenten waren wisselend. Sommigen keken ongelovig naar de vraag en twijfelden sterk of ze hier puntenaftrek voor zouden gaan krijgen. Anderen dachten erover na waarom de hoogleraar een dergelijke vraag stelde, en er begonnen zelfs een paar studenten te lachen. Een wat zelfverzekerder student stelde gewoon hardop de vraag die iedereen dacht: De laatste vraag slaat nergens op, toch? Het antwoord van de docent verbaasde iedereen.

Vond je deze post leuk – deelze met een ander Deel op Facebook

De hoogleraar antwoordde met een streng gezicht dat deze vraag absoluut ergens op slaat en dat je er gewoon punten voor kunt halen. Vervolgens gaf hij de studenten een echte levensles en zei:

Tijdens jullie carrière zullen jullie verschillende mensen tegenkomen. Elke van die personen zal op zijn of haar eigen manier belangrijk zijn. Allemaal verdienen ze erkenning, hartelijke begroeting en een glimlach.

Het is belangrijk om mensen ervan bewust te maken dat iedereen waardig behandeld moet worden. Te vaak vergeten we iemand als een schoonmaker of koerier gewoon goeiedag te zeggen.

P.S. De schoonmaakster heette Maria. Raad hoeveel studenten het antwoord goed hadden.

Zo'n lesje nederigheid is geschikt voor iedereen, niet waar?

Trends nu meteen

× Like deelze.nl op Facebook Al geliked

x